Premijer Hrvatske

Plenković: Akcijom “Oluja” omogućeno oslobađanje i velikog dijela BiH

  • 04.08.2019. 12:24

Povodom 24. godišnjice vojne akcije „Oluja“ koju Hrvatska obilježava i slavi, premijer te zemlje Andrej Plenković je kazao da je ta akcija omogućila i oslobađanje velikog dijela BiH.

"Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće komandanta Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine", navodi se u Plenkovićevoj poruci, prenosi Anadolija.

Navodi se da je zahvaljujući “Oluji” hrvatsko vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija.
Podsjetio je da su se tisuće prognanih vratili svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.