Peta smrt u Sloveniji od virusa korona

  • 25.03.2020. 14:35

U Sloveniji je do srijede ujutro potvrđeno ukupno 528 slučajeva zaraze virusom korona, što je 48 više nego juče popodne, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Tomaž Gantar te potvrdio da je danas umrla i peta žrtva infekcije.

Umro je stariji muškarac, štićenik doma penzionera u mjestu Šmarje pri Jelšah, jednom od žarišta u dijelu Slovenije blizu Celja.

Gantar je potvrdio da su u Sloveniji inficirana 73 zdravstvena radnika, ali da zdravstveni sistem do sada djeluje dobro.

"U idućim danima situacija se može jako pogoršati ako se ne budemo držali sadašnjih strogih mjera, a vrh epidemije još se ne može prognozirati", kazao je slovenački ministar zdravstva.

Broj postelja namijenjenih za sadašnje i buduće oboljele od virusa korona može se, ako bi trebalo, povećati na oko hiljadu.

Prema današnjem stanju, u slovenačkim bolnicama je ukupno hospitalizovano 72 oboljelih od Covida-19, od čega ih se 14 liječi na intenzivnoj njezi.

Gantar je ustvrdio da je zdravstveni sistem u reorganizaciji kako bi prihvatio dolazak većeg broja oboljelih, za što je vlada dala 50-ak rješenja i uputstava. Bolnice se međusobno povezuju kako bi bile operativnije i usklađenije.

Kako je dodao, kritične opreme, naročito za zaštitu bolničkog i zdravstvenog osoblja, još je nedovoljno, ali se stvari rješavaju, a za sada je na raspolaganju dovoljna količina reagensa i brisova za testiranje uz sadašnji tempo testiranja populacije.

Isto tako je za april osigurana dostatna količina lijekova i drugog materijala.

U Sloveniji je do sada napravljeno 16.813 testiranja, po čemu je Slovenija među vodećim zemljama, a po posljednjim je podacima trend novih zaraza malo "usporen".

(Hina/Index.hr)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић