Rektor Cetinjske bogoslovije

Perović: Očekujemo uskoro nastavak litija

  • 25.05.2020. 09:48

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ukazuje da je prošlo 10 dana od pisma NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija premijeru Crne Gore Dušku Markoviću o nastavku pregovora u vezi sa spornim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, ali da Vlada još ne odgovara, te ističe da ubrzo očekuje nastavak litija.

"Nadam se da je razlog za to preopterećenost ljudi u Vladi i u takozvanom NKT - da evidentiraju sve slučajeve kršenja zdravstvenih mjera u danima uličnog proslavljanja državnog praznika i zauzmu politički stav prema očiglednim "dvostrukim standardima" organa javnog reda. Nagomilalo se argumenata, vidljivih svakom građaninu, da "zakon nije isti za sve", te da se "zdravstvene mjere" koriste za neosnovan progon Crkve!", ističe Perović.

On je naglasio da država koja gaji trend nejednakih standarda direktno radi protiv same sebe i sopstvenih ustavnih načela, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

"Ako to nije razlog ćutanja Vlade, onda se nadam brzom odgovoru ovih dana jer Vladu i sadržaj posljednjeg sastanka ekspertskih timova, kao i nedavna uputstva sa međunarodnih adresa obavezuju na jasne i nedvosmislene odgovore na pitanje - mijenjamo li zakon ili ne?", podsjeća Perović.

On je istakao da ubrzo očekuje nastavak litija.

"Kako zbog činjenice da smo ovih dana mogli vidjeti potpuno neometana masovna okupljanja na ulicama crnogorskih gradova, tako i zbog posljednjeg saopštenja takozvanih zdravstvenih vlasti (da ih tako nazovem) - da se zvanična objava kraja epidemije očekuje u prvim danima juna", kaže Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije smatra da, kada se spoje ove dvije nepobitne činjenice, nema prostora niti razloga da opstaju mjere koje se odnose na zabrane vjerskih okupljanja.

"Tako smo pročitali i razumjeli brojne savjete sa međunarodnih adresa koje su ovih dana stizale u Crnu Goru. A, narod se evidentno uželio litijskih povorki. Mislim da bi nam ih i ljekari preporučili (isto onako kako ljekari često razumiju i preporučuju post i molitvu) poslije ovoliko dana provedenih u kućama, a prema njihovim preporukama", navodi Perović.

Тагови: