Rektor Cetinjske bogoslovije

Perović: Litije su prvi čas demokratije na Balkanu

  • 22.02.2020. 09:10

Rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je da narod u litijama u Crnoj Gori drži prvi čas demokratije na Balkanu.

Otac Perović je naveo da narod na ovaj način brani pretke, same sebe i svoje potomke, svjesni da su dio velikog istorijskog događaja i da u njemu ravnopravno učestvuju, da nisu marginalizovani.

"Tema jeste politička, u vezi sa zakonom, ali način protesta je duhovni, kao na svetoj liturgiji. Svi pjevaju, čitaju molitve. Posljedice ovakvog protesta su dalekosnažnije i od samog zakona", rekao je Perović za Večernje novosti.

O tome šta bi mogao da bude sljedeći potez crnogorske vlasti, Perović kaže da bi mogli da se urazume u pravcu postizanja nekog rješenja, ne samo zbog naroda koji protestvuje, već i zbog uputa koje dolaze iz međunarodne zajednice.

Perović je naveo da svako zdravorazuman strepi od toga da bi vlast mogla namjerno da izazove neki incident da bi sve krenulo u progrešnom pravcu.

"Postoji ta mogućnost kada vidite jednosmjernost predstavnika vlasti koji dozvoljavaju sve samo ne da se priča o promjeni zakona, što je zahtjev trećine biračkog tijela", objasnio je Perović.

On je istakao da je vlast, koja nema osjećaja za kritiku, spremna na sve, ali da je puls ljudi koji učestvuje u litijama takav da je incident neprimjenjiv.

Na pitanje zašto se češće upotrebljava termin "Pravoslavana crkva" nego Srpska pravoslavna crkva, Perović je istakao da je SPC zvanično ime i da se to ne skriva u saopštenjima Episkopskog savjeta.

Naša potreba je da naglasimo da to jeste SPC, ali da je ona kao takva crkva svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Otac Perović je najavio da će sutra predvoditi litiju u Sremskom Kamenici, u koju, kako je objasnio, svi idu kada ih srce zaboli, te da se ovo što se događa u Crnoj Gori i radi baš o srcu.
 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок