Vučić prisustvovao inauguraciji

Pendarovski stupio na dužnost: Biću predsjednik svih građana

14:07, 12.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je danas i zvanično stupio na dužnost.

Pendarovski je poručio da će biti predsjednik svih građana.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajuć u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO i otpočela proces pristupanja u EU.

Inauguracija je održana u makedonskom Sobranju, a svečanosti je, pored ostalih gostiju, prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Svečanosti je prisustvovao sad već bivši predsjednik Ðorđe Ivanov, kao i prethodni predsjednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari verskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Na svečanosti su prisustvovali i bugarski predsjednik Rumen Radev, albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zamjenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsjednika Boruta Pahora.

Opozicija je bojkotovala inauguraciju.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države, koje je uslijedilo na osnovu Prespanskog sporazuma vlada u Skoplju i Atini.

On će biti peti šef države od sticanja nezavisnosti. Prije njega tu funkciju su obavljali Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i Ðorđe Ivanov.

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, Pendarovski je u drugom krugu izbora, 5. maja, pobijedio kandidatkinju opozicione VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.