U pomoć stiže i vojska

Pelješac i dalje gori, izgorjele četiri kuće VIDEO

  • 26.09.2018. 07:10

Cijeli dan juče stanovnici Pelješca i njihovi gosti bore se sa katastrofalnim požarom, najgorim na Jadranu ove sezone. Vatra je potjerala stanovnike i njihove goste, a prema sinoć dostupnim informacijama govorilo se o četiti izgorjele kuće.

Planulo je oko 8 sati ujutro u naselju Mokalo kod Orebića. Prema izjavama očevidaca, uzrok požara je najvjerojatnije iskrenje koje je nastalo nakon što je silovita bura polomila žice dalekovoda, koje su potom izazvale iskrenje i zapalile vatru.

Cijeli jučerašnji dan i noć trajala je borba, a traje i dalje.

Linija obrane od požara kod Orebića proteže se na tri kilometra - od Postupa do sela Glabalovo.

Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tokom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu.

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti.

Vatrogasni komandir Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istakao je kako je situacija bolja, ali kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

''Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada'', rekao je Simović.

Cijelu noć na terenu je bilo 300 vatrogasaca s oko 50 vozila. Jutros bi im trebalo doći pojačanje.

Jutros se očekuje dolazak još 50 vojnika.

Sinoć kasno je, kako javlja Facebook stranica "Vatrogasci oni su naši heroji", izbio je novi požar u mjestu Glusci kod Metkovića.