Podgorica

Patrijarhu Irineju će biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru

12:59, 14.10.2018.
Izvor: vijesti.me
Thumbnail
Srpskom patrijarhu Irineju i svim osobama u njegovoj pratnji sutra će biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, saznaje Televizija Vijesti iz visokih policijskih izvora.

Suprotne, nazvanične informacije uoči Irinejeve posjete pojavile su se u nekim crnogorskim medijima, dok je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio da nije obaviješten da se nalazi na listi nepoželjnih osoba, zbog čega se i spekuliše da već sutra neće moći da pređe crnogorsku granicu.

Srpski patrijarh je ljetos izjavio da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego pod Osmanlijama, a položaj Srba kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

U vezi sa ovim nedavno je u medijima bliskim crnogorskoj vlasti objavljeno da su nadležni pripremili spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da je na njemu i patrijarh Irinej, kome će ulazak u Crnu Goru navodno biti zabranjen zbog njenog blaćenja.

Prema pouzdanim saznanjima Televizije Vijesti ovaj spisak je u pripremi, a za sve osobe koje su "kandidati" da se na njemu nađu biće urađene bezbjednosne i druge procjene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan.

To je slučaj i sa srpskim patrijarhom, koji sutra u Crnu Goru dolazi sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita.

Najavljeno je da će posjetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.