Berane

Patrijarh Porfirije: Ljubav ne može biti omeđena nikakvim međama

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 25.09.2021.19:40

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svijetom, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besjedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedinstvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

"Kao što nepostoji granica između ovog i onog svijeta, tako i ovdje istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio", naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistovjećivati ni sa jednom državnom granicom.

"Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu mijenjati kada se mijenjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne interesuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog svijeta koja može promijeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

"Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomjesnim pravoslavnim ckvama i pripada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi", kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje molitvene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovdje na ovim prostorim.

"Ovu istinu može da razumije samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom", poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju,  jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: "Ko pobijedi sebe taj je pobijedio svijet, ko pobijedi egoizam samoljublje i laž u sebi, taj je pobijedio čitav svijet".

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznavajući najprije sebe... Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voljeti sebe", poručio je patrijarh.

Podsjetimo, patrijarh srpski Porfirije u nedjelju će zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem predvoditi svečanu službu ustoličenja episkopa Metodija.