Episkop nikšićko-budimljanski

Patrijarh Pavle pred smrt poručio: Dao Bog da te udostoji da sjedneš na presto SPC, Joanikije

15:16, 18.05.2020.
Izvor: Alo
Ako je u pravoslavnom svijetu i bilo onih koji nisu čuli za episkopa nikšićko-budimljanskog Joanikija, to se promijenilo 12. maja, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Tada je uhapšen nakon litije u Nikšiću na kojoj se okupilo više od 10.000 vjernika i time ušao u istoriju Crne Gore kao prvi srpski vladika koji je utamničen u 21. vijeku.

- Borimo se i idemo putem naših predaka. Nosimo svoj krst dostojanstveno. Idemo putem onih koji su ginuli i krv prolivali i glave svoje polagali za svetinje. Tako smo očuvali našu vjeru, tako ćemo je i danas čuvati ako bude trebalo - rekao je Joanikije.

Narod u Crnoj Gori, a naročito Nikšićani koji su ga danima čekali ispred zatvora i, prema sopstvenim riječima, bili spremni da daju život za slobodu ovog vladike, znaju zašto ga braća arhijereji zovu Molitvenik, koliko ima čisto monaško srce, koliko je jak i nepokolebljiv u vjeri i posvećen samo putu Gospoda i odbrani svetinja.

Mnogi iz vrha SPC ovih dana, dok je vladika Joanikije bio utamničen, sjetili su se da je patrijarh Pavle 2009. godine, samo nekoliko dana pred smrt, rekao da se nada da će na čelo SPC jednog dana doći upravo Joanikije. Prema svjedočenjima, kada je episkop nikšićki došao da posjeti već veoma bolesnog patrijarha Pavla, nije skrivao svoju tugu što vidi da je kraj njegovog ovozemaljskog života veoma blizu.

- Neki žele moju stolicu, neki joj se nadaju, a ti samo želiš da poslužim još crkvi srpskoj. Dao Bog da te udostoji da sjedneš na presto Srpske pravoslavne crkve - rekao je tada patrijarh iz bolničke postelje, a na te riječi Joanikije je zaplakao, svjedoče mnogi iz SPC.