Svetih apostola Petra i Pavla

Patrijarh Irinej osveštaće obnovljeni hram u Kućancima

  • 16.11.2019. 07:52

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštaće danas obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Hram će biti osveštan u 8.00 časova, a potom će patrijarh uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Srpski patrijarh doputovao je sinoć, a dočekali su ga NJegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan, crkveni velikodostojnici i brojni vjernici sa ovog područja u Hrvatskoj.

U Hrvatskom domu sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima. Uoči svečane akademije služeno je večernje bogosluženje.

U Hramu u Kućancima kod Donjeg Miholjca juče su u spomen na deset godina od upokojenja patrijarha Pavla Svetu arhijerejsku liturgiju služili arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije, vladika pakračko-slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Nekadašnji patrijarh srpski Pavle rodio se u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, vladika raško-prizrenski postao je 1957. godine, a 1990. izabran je za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Ljudi i vjernici su patrijarha Pavla cijenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. 

(Foto: Srna)

Тагови: