SPC u posjeti Hrvatskoj

Patrijarh Irinej dočekan u Slatini

  • 15.11.2019. 20:34

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je večeras u Slatinu u Hrvatskoj, povodom obilježavanja u Eparhiji pakračko-slavonskoj 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, koji će sutra osveštati.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini dočekao ga je Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan, crkveni velikodostojnici i brojni vjernici ovog područja u Hrvatskoj.

U Hrvatskom domu večeras će biti održana Svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Uoči Svečane akademije, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini večernje bogosluženje je u prisustvu brojnih vjernika predvodio vladika bihaćko-petrovački Sergije.

U spomen na 10 godina od upokojenja NJegove svetosti patrijarha srpskog Pavla jutros su u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima Svetu arhijerejsku liturgiju služili arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije, Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će ujutro osveštati obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima u Slavoniji, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej će sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju, a sve u okviru obilježavanja u ovoj eparhiji 800 godina autokefalnosti SPC, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Blaženopočivši patrijarh Pavle rodio se u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Patrijarh Pavle poštovan je zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм