Pala vlada Kosova, Kurti više nije premijer

  • 26.03.2020. 07:06

Vlada samoproglašenog Kosova je pala, a Aljbin Kurti više nije premijer.

Kako piše prištinska "Gazeta", poslanici su nakon rasprave sinoć kasno izglasali nepovjerenje Kurtiju. Za nepovjerenje Vladi glasao je 81 poslanik, 32 ih je bilo protiv, jedan je bio uzdržan, prenosi Blic.

Za tu odluku, između ostalih, poslanici DSK koji su do samo prije nekoliko sati bili formalno koalicioni partneri "Samoopredjeljenja", koji su i pokrenuli čitavu priču o smjeni aktuelnog premijera.

Očekivano, njih je u tome podržala većina opozicionih stranaka, na čelu sa DPK Kadrija Veseljja.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je cijeli dan, a obilježile su se svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedan neočekivana ponuda, a neko će reći i ucjena.

Naime, prije popodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Ćuni, inače funkcioner DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrješenju sada već bivšeg ministra Agima Veljiua (DSK) i bezuslovno ukine takse, kako bi njegova stranka povukla predlog za obaranje kosovske vlade.

To, međutim, u ovoj partiji nije naišlo na odobravanje, zbog čega je reagovao potpredsednik DSK Agim Veljiu, koji je kazao da Ćuni nema ovlašćenja da nudi takvu nagodbu Kurtiju, i da to nije stav DSK-a.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић