Hrvatska

Pacijentu koji je umro u bolnici umjesto lijeka ubrizgali sredstvo za dezinfekciju

21:50, 30.09.2020.
Izvor: dnevnik.hr
Thumbnail
Tragedija u županijskoj bolnici u Čakovcu u Hrvatskoj. Tokom rutinskog postupka hemodijalize preminuo je 62-godišnjak zbog zastoja organa usljed ubrizgavanja, kako su saopštili iz bolnice, nedopuštenog sredstva. U čakovečku bolnicu ministar Beroš šalje inspekciju.

Izgleda je da je u veni 62-godisnjaka umjesto fiziološkog rastvora završila medicinska hemikalija za dezinfikovanje. Uz pacijenta su, kako navodu Dnevnik.hr, bile dvije medicinske sestre.

O tragediji koja se dogodila u čakovečkoj bolnici reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s predsjednicom Upravnog veća bolnice Čakovec dr sc. Sonjom Tošić Grlač.

Tošić Grlač izrazila je saučešće porodici preminulog pacijenta i rekla da sestre koje su uključene u ovu tragediju više ne rade.

- Do daljnjega neće ni raditi - rekla je.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva greška, dr Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

- Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila - kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno sprovesti interni nadzor, te su danas uzete izjave učesnika.

- Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva - rekla je dr Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo juče uveče.

- Bolnica je ujutro obavijestila porodicu. Bila je noć, porodicu smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno tužilaštvo, a njih zanima šta se dogodilo i čija je krivica. Uzeli su i neku dokumentaciju - kaže dr Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gde bi se trebalo tačno da se utvrdi utvrditi od čega je pacijent preminuo.