Koronavirus

Pacijent u Splitu do daljnjeg u izolaciji

  • 03.02.2020. 14:20

Na Odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split od nedjelje naveče nalazi se mlađi muškarac zbog sumnje na koronavirus.

Njegovi nalazi poslani su u Kliniku za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu, a rezultati bi trebali stići danas oko 16 časova.

"Muškarac je u bolnicu primljen u nedjelju, nedavno se vratio iz Kine i ima blage infekcije disajnog trakta. Pošto je došao iz Kine, izolovali smo ga, uzeli brisove i poslali u Kliniku za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu. Nalazi će pokazati radi li se o koronavirusu. Ako testovi budu negativni, on će u skorije vrijeme biti otpušten", rekao je načelnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split Boris Lukšić na pres-konferenciji.

Pacijent će do daljnjega biti izolovan. Klinika za infektologiju KBC-a Split ima osiguran prostor za izolaciju koji je odvojen od ostatka Klinike, ima poseban ulaz i sve što je potrebno da osoba eventualno zaražena koronavirsuom bude odvojena od ostalih bolesnika. Svu potrebnu opremu za ovakve slučajeve ima i medicinsko osoblje.

Ako se potvrdi postojanje koronavirusa, pacijent će biti prebačen u Kliniku za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Doktor Dijana Nonković, epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izjavila je kako su protokol kod koronavirusa već nekoliko puta testirali.

"Najvažniji je protok informacija između svih učesnika i pravovremeno reagovanje. Sami ljudi imaju visoku svijest o mogućnosti infekcije koronavirusom. Za zdrave osobe za sada nema nikakvih posebnih mjera, osim da kontaktiraju epidemiologa. Sve osobe koje su zdrave i koji su povratnici samo moraju biti u kontaktu sa epidemiološkom službom", rekla je Nonkovićeva.

"Stanje pacijenta je stabilno. To su više epidemiološki razlozi, zbog mogućeg širenja infekcija", naglasio je Lukšić.

Nonkovićeva se osvrnula na eventualno osnivanje karantina u slučaju pojave većeg broja slučajeva kao što to druge zemlje rade.

"Mi smo stalno u kontaktu sa zemljama Europe. Ukoliko osoba u jednom trenutku pokaže bilo kakav simptom, onda epidemiološka služba obavlja razgovore sa bliskim kontaktima. Mi govorimo samo o izolaciji, ne o karantinu. Bolničkoj izolaciji pacijenta. Već su uzeti podaci o najbližim kontaktima i razgovaramo sa svim bliskim kontaktima. Što se nas tiče, situacija je pod apsolutnom kontrolom", pojašnjava Nonkovićeva.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)