Novi detalji drame u Ljubljani

Otmičar autobusa umro nakon privođenja

11:17, 05.04.2019.
Thumbnail
Slovenačka policija objavila je nove detalje o okolnostima u kojima je u četvrtak naveče, nakon policijske intervencije, umro 48-godišnjak koji je prije toga oteo autobus ljubljanskog gradskog saobraćaja i skrenuo ga s redovne linije, uz prijetnje vozaču da će ga ubiti. Upoliciji pojašnjavaju da je napadač nakon privođenja izgubio svijest, a onda preminuo, uprkos pokušaja reanimacije.

Prema saopštenju, policija je na bezbjednosni incident na jednom od autobusa ljubljanskog putničkog saobraćaja reagiovala nakon što ju je nešto prije 21 sat o tome obavijestio jedan od putnika.

Muškarac, za kojega je kasnije utvrđeno da je 48-godišnjak iz Kranja, ušao je u Ljubljani u autobus na redovnoj gradskoj liniji i prijeteći odvijačem prisilio vozača da skrene prema gradskoj obilaznici u pravcu autoputa, dok su se malobrojni putnici povukli u zadnji dio autobusa.

Na intervenciju je poslano više policijskih patrola, koje su oteti autobus zaustavile na Barjanskoj cesti, pred ulazom na autoput.

"Policajci su korištenjem prisilnih sredstava (lisicama, tjelesnom silom, stručnim zahvatom i plinskim sprejem) muškarca svladali i stavili pod kontrolu izvan autobusa. U postupku nakon privođenja muškarac je počeo gubiti svijest. Policajci su mu počeli pružati prvu pomoć, s čime je onda nastavila i medicinska ekipa prve pomoći pokušavajući ga reanimirati, ali je unatoč tome umro", navela je policija u saopštenju za javnost.

O svemu su obavještene dežurni istražni sudija i tužilac koje su sinoć obavile uviđaj na mjestu događaja, a policija će tokom dana, kako je najavila, o svemu iznijeti više informacija.

Mediji navode da se muškarac, koji je ušao u autobus na jednom od gradskih stajališta i prijetio vozaču odvijačem - po svjedočenju putnika - po ulasku u autobus ponašao neobično te sumnjaju da je bio pod uticajem droge.

(Agencije)