"Hej Sloveni" odjekivalo Podgoricom

Otkriven spomenik Josipu Brozu Titu

  • 19.12.2018. 21:24

Povodom dana oslobođenja Podgorice, nakon što je održana svečana sjednica u lokalnom parlamentu, gradonačelnik Ivan Vuković i ministar odbrane Predrag Bošković otkrili su spomenik Josipu Brozu Titu, koji je postavljen dan ranije.

Tom prilikom, pred nekoliko stotina građana koji su došli da odaju počast "najvećem sinu naših naroda", govorili su i akademik Zuvdija Hodžić i profesor Radovan Radonjić, a bili su prisutni i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor uprave policije Veselin Veljović i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Svečanost je počela uz intoniranje dvije himne, prvo crnogorske, a onda je, uz glasno pjevanje okupljenih, odjekivala i stara - "Hej Sloveni".

Povodom spomenika oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocjenom da se bezbožništvo povampiruje u Crnoj Gori, pa se tako podižu spomenici nosiocima tog bezbožništva.

"Evo, klanjaju im se kao božanstvima. Ali ipak je sila Božja, sila dodira tijela Hristovog, pričešće tijela i krvi Gospodnje, neuništiva i nepobjediva, i to je ono što čuva da ne satrune ljudska duša i duša jednog naroda," kazao je mitropolit Amfilohije.

Od kada je najavljeno podizanje spomenika maršalu, u javnosti su se čula podijeljena mišljenja o tome da li je on zaista ličnost koja zaslužuje ovaj vid počasti. Ali oni koji su u srijedu bili prisutni na otkrivanju spomenika nisu krili svoje oduševljenje.

"Možda nije dovoljan spomenik, ali jeste jedan od načina da mu se zahvalimo za sve što je učinio za nas za života. Zahvaljujući njemu izgradila se i Podgorica i Crna Gora, zahvaljujući Brozu danas postoji i pruga Beograd-Bar. Takođe, stvorio je industriju i proizvodnju, ne samo kod nas već u svim zemljama bivše Jugoslavije," kaže Dragiša Đukić. 

Gradonačelnik Vuković je podsjetio da su na današnji dan 1944. godine okupatori Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje, i dodao da je upravo taj datum prilika da se utvrde antifašistički temelji na kojima treba graditi budućnost Crne Gore.

Kakav god da je bio stav većine, Tito je u srijedu i zvanično postao stanovnik grada koji je gotovo pola vijeka nosio njegovo ime.

"Došao sam danas da svim srcem odam počast maršalu Titu. Dok god postojimo, treba da mu se odužujemo, rekao je penzioner Veselin Vujović.

"O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd. On je jedna od najvećih istorijskih ličnosti sa ovih prostora," rekao je u svom govoru podgorički gradonačelnik Igor Vuković.