Crna Gora

Otac Perović: Vladika Joanikije smješten u užasnim uslovima

  • 14.05.2020. 20:35

Rektor cetinjske Bogoslovije protojerej stavrofor Gojko Perović izjavio je večeras da je NJegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u nikšićkom zatvoru smješten u užasnim uslovima i ponižavajućoj situaciji, kao i sedam nikšićkih sveštenika.

"Vladika Joanikije smješten je u ćeliji dva sa dva metra u užasnim uslovima. Ponižavajuće je da jedan vladika bude u prostorijama u kojima nikšićka policija smješta pijance, razbojnike i prestupnike da se za nekoliko sati otrijezne i dođu sebi. Možete misliti kakva je to prostorija i kakav je to užas i ponižavajući položaj", rekao je otac Gojko Perović za Radio "Svetigoru".

On je istakao da vladika Joanikije i u svoj keliji živi skromno i bez raskoši, ali to što mu je priređeno u zadržavanju od 72 sata je ponižavajuće i užasna situacija.

"I vladika Joanikije i sveštenici nikšićki sa njim će sve to izdržati, jer mi znamo od kakvog su kova i materijala satkani i ovo je za njih prilika da zadobiju i Boga i Božiju milost, jer stradaju na pravi Boga za Boga i Božiju pravdu i svoju Srpsku pravoslavnu crkvu", rekao je otac Gojko.

On je naglasio da je vladika Joanikije poručio svome sveštenstvu Eparhije budimljansko-nikšićke da budu smireni i dostojanstveni i da se samo mole Bogu.

Otac Gojko je istakao da nema nikakvog osnova, niti zakonskih uslova za zadržavanje vladike Joanikija u kazamatima i zatvorima.

On je kritikovao crnogorskog premijera Duška Markovića koji je u obraćanju građanima oštro napao Crkvu i iznio nekoliko grubnih neistina.

"Premijer Marković je izgovorio nekoliko neistina. Optužio nas je da smo i ekstremi. Jesmo ekstremi jer volimo Boga i Crkvu više od sebe i ekstremno se molimo i za naše prijatelje, ali i za one koji nam ne misle dobro i koji su nam neprijatelji", rekao je otac Gojko Perović.

Sveštenici SPC u Crnoj Gori pritvoreni su na 72 sata zbog okupljanja vjernika na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja.

Dan nakon tog praznika zbog njihovog hapšenja održani su masovni protesti u nekoliko crnogorskih gradova, a policija je upotrijebila suzavac i dimne bombe. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином