Otac Nenad: Pobijediće pravoslavlje

  • 12.03.2020. 22:32

Episkop dioklijski Metodije predvodio je večeras litiju sa desetnama hiljada vjernika ulicama Podgorice, kojoj je prethodio moleban u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Desetinama hiljada vjernika glavnog grada Crne Gore obratio se sveštenik Nenad Ilić iz Amsterdama, rekavši da će pravoslavlje u Crnoj Gori pobijediti.

"Јer, konačno znamo - da bismo sačuvali svetinje, moramo da sačuvamo svetost svih nas, da volimo bližnje i pomognemo da svjetlost izađe na površinu", istakao je otac Nenad.

On je naglasio da se ništa veće i važnije ne dešava u pravoslavlju od litija u Crnoj Gori.

"Mi koji živimo u Amsterdamu, Berlinu, Sidneju, sad znamo gdje je naš centar. Prvi put vidim pred sobom narod, svakog od vas sa svijećom, sa ikonom u zajedničkoj ikoni koju pratite. Ovo nije samo protest za očuvanje svetinja, nego pokazujete da narod ne mora da bude manipulisan politikom", rekao je otac Nenad.

Barani i Nikšićani večeras su izašli na molitvene litije za odbranu svetinja od anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Baru je u 18.00 časova u hramu Svetoga Јovana Vladimira služen moleban za spas svetinja u Crnoj Gori, a onda je molitvena povorka prošla ulicama grada i ponovo se vratila do hrama.

Protojerej Branko Vujačić, paroh podgorički, blagoslovio je okupljene vjernike i istakao da je za istinske hrišćane svetinja sve, jer se sa njom rađaju i umiru za život vječni.

Paroh je podsjetio da je proteklih mjeseci bilo mnogo čuda, među kojima je i to da je pred početak litija i donošenja spornog zakona proplakala ikona Pećke Bogorodice.

"To Majka Božija hoće da objavi svoje prisustvo, da je sa nama, da je ona ovo pokrenula i da smo mi kao narod pozvani da branimo svetinje ne samo u Crnoj Gori. Braneći svetinje u Crnoj Gori, branimo svetu Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, svetinje Kosova i Metohije", istakao je protojerej Vujačić.

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen je moleban, nakon čega je ulicama grada krenula molitvena litija predvođena sveštenstvom i monaštvom.

Hiljade Nikšićana, noseći u rukama svijeće i ikone, došlo je do gradskog trga, gdje je nakon molitve "Oče naš" i "Simbola vjere", besjedio pješivački paroh Radmilo Čizmović.

Paroh je istakao da su litije u Crnoj Gori pokazale da se na pravdi, bratskoj slozi i ljubavi, ravnopravnosti i pomirenju može i mora graditi budućnost djece i države Crne Gore.

"Teško je sporiti se sa bezbožnim, teško je ubjeđivati bezbožnog riječima, zato se za njih treba moliti. Prije ćemo ih ubijediti djelima milosrđa i dobročinstva", poručio je Čizmović i dodao da su djeca poseban ukras litija.

Večerašnjoj litiji u Pljevljima su se, uprkos zastrašivanjima otkazima iz resornog ministarstva, pridružili pljevaljski ljekari i medicinsko osoblje.

Blagoslovom episkopa mileševskog Atanasija na velikoj pljevaljskoj litiji obratio se protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, koji je rekao da neće biti puno sastanaka ekspretskih timova Vlade i Mitropolije o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ako predstavnici Vlade ostanu pri svojim tvrdim stavovima.

"Ukoliko se za sedam dana pokaže da nema volje za promenama, ne vidim prostora da se nakon sledećeg sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC i dalje više dogovaramo", naveo je Perović.

On je naglasio da učesnici molitvenih litija mogu hodati koliko god je potrebno. "Rekli su nam da možemo šetati do početka turističke sezone, a mi im poručujemo da će ove litije biti najveća turistička atrakcija u Crnoj Gori u kojoj će mnogi željeti da učestvuju", poručio je otac Gojko.

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.