Bacio djecu sa balkona

Otac i majka su 2017. osuđeni na uslovni zatvor zbog maltretiranja kćeri

  • 02.03.2019. 14:30

Roditelji četvoro djece, koju je otac Josip Rođak bacio sa balkona u Pagu, ranije su pravosnažno osuđeni na uslovnu zatvorsku kaznu zbog zanemarivanja i zloupotrebe prava djece, potvrdio je portparol Opštinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

On je naveo da su Josip Rođak i njegova supruga u septembru 2017. godine nepravosnažno osuđeni pred Opštinskim sudom u Zadru na jednogodišnju kaznu zatvora, uslovno na tri godine zbog zanemarivanja djece, ali s obzirom da se nisu žalili, presuda je u novembru 2017. postala pravosnažna. 

Djelo za koje je oca i majku osudio sudija Tomislav Šimić dogodilo se 2012. i 2013. godine kada je na zahtjev kćerke iz prvog braka Rođakove supruge, Centar za socijalnu pomoć odvojio djevojku iz porodice zbog konfliktnog odnosa sa očuhom, ali i majkom. 

Majka je od kćerke, koja sada ima 18 godina, tražila da čuva svoje mlađe polusestre, na to je prisiljavala, a u tome je učestvovao i očuh, prenijeli su hrvatski mediji. 

Zbog tog psihičkog maltretiranja u porodici su stvoreni nepodnošljivi odnosi pa je djevojka tražila od Centra da je odvoji od porodice što je nakon prijedloga socijalnih radnika i učinjeno. 

Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zloupotrebu dječijih prava. 

Josipu Rođaku juče je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te radi neometanog odvijanja postupka zbog posebno teških okolnosti krivičnih djela. 

U saopštenju Županijskog državnog tužilaštvo u Zadru navodi se da je doneseno rješenje o sprovođenju istrage protiv Rođaka zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela pokušaja teških ubistava. 

Josip Rođak je 28. februara svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina bacio sa terase kuće u Pagu u kojoj živi kao podstanar. 

Iz Državnog tužilaštva Hrvatske saopšteno je da je Rođak imao namjeru da ubije svoje četvoro djece. On je djecu uzeo u naručje iz sobe u kojoj su spavala i jedno po jedno dijete bacio sa terase. 

Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške povrede, a jedna djevojčica je lakše povrijeđena, a smrtna posljedica izbjegnuta je hitnom medicinskom intervencijom. 

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubistva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća koju hrvatski zakon propisuje. 

Zdravstveno stanje sedmogodišnje djevojčice, koja je najteže povrijeđena i prebačena i Kliničko-bolnički centar Zagreb, i dalje je stabilno, dok se ostalo troje djece, koji se liječe u zadarskoj bolnici, oporavlja prema očekivanjima ljekara.

Тагови: