Kućanci

Osveštan hram u rodnom mjestu patrijarha Pavla

19:23, 16.11.2019.
Izvor: ATV
Skoro tri decenije nakon što je miniran i srušen, i 10 godina nakon što je započela njegova obnova - osveštan je Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, u zapadnoj Slavoniji.

Hram je dobio novo ruho i  blagoslov patrijarha srpskog Irineja. Osveštanje crkve u ovom malom slavonskom selu ipak ima posebnu težinu - jer je riječ o rodnom mjestu patrijarha Pavla.

Na osveštanju crkve došlo je nekoliko stotina vjernika. Uglavnom iz Slavonije, ali i iz Republike Srpske i Srbije. Ipak, daleko najviše znači onima koji žive u ovom dijelu Hrvatske.

U Kućance su danas stigli i Dragan Davidović, direktor republičkog Sekretarijata za vjere,  i ambasador BiH u Zagrebu, Aleksandar Vranješ. Dolazak patrijarha u Kućance je znak da Srbi ovdje nisu zaboravljeni, poručuju iz SDSS-a.

"Veliki dan za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, srpski narod ovdje voli svoju SPC, kao dokaz toga je i ovaj novoobnovljeni hram i ovo naše veliko sabiranje na današnji dan. Uspomena na patrijarha Pavla vjerujem da će živjeti dugo, dugo u našem narodu", rekla je Dragana Jeckov, poslanik SDSS u hrvatskom Saboru.

Osveštanju u kućancima je prethodila svečana akademija u obližnjoj Slatini. Tamo je održano večernje bogosluženje uz prisustvo patrijarha, kao i svečana akademija povodom osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.