Crna Gora

Oštetili banku za više od 15 miliona evra

  • 08.02.2019. 14:35

Crnogorska Uprava policije podnijela je krivične prijave protiv lica iz Podgorice čiji su inicijali Đ.Đ./38/ i D.K./59/ koja su osumnjičena da su zlupotrebom položaja glavnog izvršnog direktora Atlas banke, odnosno većinskog akcionara oštetila tu banku za više od 15,2 miliona evra.

Đ.Đ. je osumnjičen da je prokoračenjem ovlašćenja pribavio protivpravnu imovinsku korist za D.K, i to na štetu imovine ove banke. 

"Đ.Đ. je na zahtjev D.K, povezane osobe koja kontroliše banku kao većinski akcionar, 20. maja 2015. godine izdao garanciju za plaćanje kojom Atlas banka garantuje da će kompaniji `Kaspija properti holdings limitid` ili bilo kom njenom zastupniku, platiti najviše do 12,5 miliona evra sa rokom važenja do 1. avgusta te godine", navedeno je u saopštenju iz Uprave policije. 

Lice D.K. je tu garanciju, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću "Kaspija properti holdings limitid", koje je, u redovnom postupku, pokušalo da naplati od Atlas banke u čemu nije uspjelo. 

"Ta garancija je 12. jula prošle godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15,2 miliona evra, na štetu Atlas banke", navedeno je u saopštenju. 

Policija je, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijela krivičnu prijavu protiv Đ.Đ. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv D.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.