Mađarski premijer

Orban: Evropski projekat nije zaokružen bez zemalja zapadnog Balkana

  • 04.11.2019. 18:08

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban dao je danas u Budimpešti punu podršku procesu proširenja EU, uz poruku da bez zemalja zapadnog Balkana evropski projekat nije zaokružen, saopšteno je iz Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

"Bez zemalja zapadnog Balkana evropski projekat nije zaokružen, ni cjelovit", rekao je Orban u obraćanju učesnicima Devete Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, čija je centralna tema bila budućnost proširenja EU.

Predsjednik Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da, uprkos svim izazovima sa kojima se EU suočava, nastavak politike proširenja ne smije biti doveden u pitanje.

"Svjedoci smo zastoja u politici proširenja, što dovodi do nezadovoljstva građana, posebno imajući u vidu da Srbija sprovodi veoma zahtjevne reforme i aktivno učestvuje i daje svoj doprinos rješavanju izazova sa kojima se EU danas suočava", ukazala je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je zahvalila zemljama Višegradske grupe koje pružaju snažnu podršku politici proširenja EU i dobro razumiju posvećenost Srbije reformskim procesima.

Skupština Vojvodine, kao regionalni parlament, učestvovala je na ovoj konferenciji u svojstvu posmatrača.

Predsjednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor je, obraćajući se učesnicima konferencije, istakao da EU često ne pruža Srbiji dovoljno podrške u procesu pridruživanja.

"Naša zemlja vrijedno i predano radi na ostvarivanju ciljeva predviđenih poglavljima u procesu pridruživanja, ali često od strane EU nema dovoljno podrške u tom procesu", rekao je Pastor.

Parlamentarne delegacije zemalja Jugoistočne Evrope, kojima su se ove godine pridružili i predstavnici Višegradske grupe, uputili su nakon konferencije zajedničku izjavu u kojoj naglašavaju da pojačavaju svoju podršku proširenju EU.

"Predsjedavajući skupština zemalja Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe pojačavaju svoju podršku proširenju EU. Oni skreću pažnju šefova zemalja članica na činjenicu da ključ uspjeha i prosperiteta EU jasno leži u opredjeljenju sadržanom u članu 49 Ugovora o EU, u kojem je navedeno da se sve evropske zemlje mogu pridružiti EU, pod uslovom da dijele iste vrijednosti", navedeno je u izjavi.

Konferencijom u Budimpešti predsjedavao je predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever.

Skupu u Budimpešti prisustvovali su i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, Skupštine Sjeverne Makedonije Talat DŽaferi i zamjenik predsjednika Skupštine Albanije Vasilika Hisi.

Počasni gosti Konferencije bili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović.

Specijalni gost bio je predsjednik Senata Parlamenta Češke Jaroslav Kubera.

Konferencija predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope je tradicionalan skup kojeg svake druge godine organizuje predsjednik Parlamenta Mađarske.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.