Sumnjiče ga za organizaciju "odreda smrti"

Opsežna potraga za Zvicerom: Vođa kavačkog klana pobjegao iz Crne Gore

  • 21.04.2021. 09:30

Crnogorski istražitelji su zajedno sa kolegama iz evropskih zemalja došli do operativnih saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili i finansirali navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić, prenosi Pobjeda.

U toku je opsežna potraga za lociranjem mesta gdje se krije Radoje Zvicer.

Likvidacija Šakovića spriječena je u martu, kad su inspektori uspjeli da identifikuju osumnjičene pripadnike te kriminalne organizacije i uhvate ih prije nego što su pokušali likvidaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, holandske vlasti obavijestile su crnogorske kolege da se priprema težak zločin i tako inicirale akciju kojom je spašen Šaković.

Više operativaca iz nekoliko zemalja bezbjednosnih službi bilo je uključeno u razotkrivanje djelovanja distribucije kokaina na prostoru skandinavskih zemalja. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do kavčana i detaljnog plana likvidacije Šakovića. O tome su obavijestili crnogorske istražitelje, dostavili saznanja o sumnjivim licima i uputili ih da isprate i provjere dokaznu građu sa kojom su raspolagali.

Izvori bliski istrazi navode da su u ovoj velikoj akciji učestvovale kriminalistička policija Holandije, službe bezbjednosti Belgije, nacionalna kriminalistička policija Velike Britanije i crnogorski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

Inspektori su nesumnjivo utvrdili da iza pripremanja ubistva Šakovića stoji više osoba, a kao članove su uhapsili srpske državljane Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Nikolu Mirića (35) iz Beograda i državljane Crne Gore Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41) i Sašu Stanišića.

Članovi grupe su prema nalogu vođe kavačkog klana i njegovog saradnika bili spremni da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića kad izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobjegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Istražitelji su pronašli snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina. Na periferiji je trebalo da ih čeka motor kojim su namjeravali da pobjegnu do kombija. U kombi su planirali da ubace motor i tako prikriju tragove.

Holandske vlasti raspolagale su saznanjima da je nekoliko bezbjednosno interesantnih osoba iz Srbije ušlo u Crnu Goru. Zahvaljujući saznanjima tamošnje policije, inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice namjeravale da pobjegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze.

Svi članovi grupe koji su planirali ubistvo Šakovića poznati su domaćim i srpskim istražiteljima i bliski su kavačkom klanu.

Šaković je inače poznat kao višestruki povratnik, a sa bratom Markom osuđen je zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića 2005. godine. Pominjan je u okviru istrage ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića  zvanog Sale Mutavi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nikada ga nije zvanično teretilo za taj zločin.

Kuća u kojoj živi u Zagoriču ima visoke bedeme. Oko kuće postavljene su nadzorne kamere, a Šakovića čuva i privatno objezbjeđenje.

Podsetimo, sinoć je uhapšen jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih djela za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)