Procjena stručnjaka

Odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori bi ugrozilo 230 hiljada ljudi

  • 22.07.2019. 12:51

Ako Hrvatska napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH biće ugroženo 230 hiljada ljudi, pokazuju prve procjene ekoloških stručnjaka.

Hrvatska već dvije godine zvanično planira izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH, a hrvatski mediji pišu da je odluka o tome definitivno donijeta, što bi, kako prenosi Klix.ba, potencijalno moglo da ugrozi 230 hiljada ljudi u BiH i Hrvatskoj.

Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu BiH biće direktno ugrožen, a posebno Novi Grad i prijedorska regija.

Prve procene ekoloških stručnjaka pokazuju da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj, bi zagadilo rijeku Unu, a to bi značilo i nečistu vodu za piće.

Veliku štetu imali bi, takođe, i poljoprivrednici.

Rijeka Una je, inače, proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a tu je i nacionalni park Una.

Hrvatska do 2023. godine mora da riješi pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a kilometar od vodozahvata za Novi Grad. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15 hiljada građana.

Odlagalište koje planira Hrvatska je jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана