Kasni projekat

Odgođeno uvođenje elektronske knjižice

  • 07.06.2018. 08:57

Uvođenje elektronske zdravstvene knjižice u crnogorskom zdravstvu je odgođeno, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

Iz Fonda su saopštili da je to odlučeno na zajedničkom sastanku sa predstavnicima ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova i javne uprave. 

Oni su podsjetili da su u više navrata najavljivali uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja u zdravstveni sistem Crne Gore i da je taj projekat i dio strateških dokumenata, a da je novac za njegovu realizaciju obezbijeđen u budžetu Fonda za ovu godinu. 

"U Fondu je urađen projektni zadatak, utvrđen je izgled i sadržaj kartice i rađene su pripreme za objavljivanje tenderske procedure za nabavku kartice i personalizaciju podataka, kao i pripreme za nadogradnju postojećeg IS, koji bi omogućio prenos odgovarajućeg seta podataka za personalizaciju", dodaje se u saopštenju. 

Na sastanku koji je održan juče predstavljena je nova ideja – objedinjavanje u jednu elektronsku karticu više identifikacionih dokumenata, među kojima i zdravstvene knjižice, tako da će se stručni timovi sada fokusirati na tu mogućnost. 

"Interes zdravstvenog sistema je da se elektronska kartica uvede što prije, zbog niza prednosti koje ima za zdravstvene radnike, pacijente i sistem u cjelini sa aspekta bezbjednosti podataka i kontrole troškova", kažu u Fondu. 

Projekat je predstavljen u novembru prošle godine i najavljeno je da će biti gotov do kraja ove godine, te da je jedna od prednosti i unapređenje kontrole potrošnje lijekova. 

Fond zdravstvenog osiguranja ukinuo je početkom godine štampane recepte i uveo sistem elektronskih recepata. 

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.