Županijski sud

Odbijen zahtjev za izlazak Sanadera iz zatvora

16:25, 17.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas prijedlog odbrane bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske Ive Sanadera da bude pušten iz istražnog zatvora koji mu je određen nakon što mu je Vrhovni sud početkom aprila povećao zatvorsku kaznu u aferi "Planinska" na šest godina.

Odbrana je kao glavni argument za puštanje Sanadera iz istražnog zatvora navela da on nije dobio obrazloženu odluku na osnovu koje je upućen u zatvor, prenosi portal "Indeks". 

"Vanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatra da o njemu ne može odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda, ne objavljuju. Time što nema javne objave, trebalo bi da se odluke mogu pobijati", rekla je Sanaderov advokat Јadranka Sloković. 

Ona smatra da je riječ o potpuno pogrešnoj praksi kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu. 

Na pitanje da li je u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili su to i zakonska rješenja, Slokovićeva je odgovorila da zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa. 

"To je presedan. Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera", kaže Slokovićeva. 

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader je 4. aprila pravosnažno osuđen na šest godina zatvora za slučaj "Planinska". Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu tužilaštva na nepravosnažnu presudu kojom je u ovom slučaju Sanader bio osuđen na četiri i po godine zatvora, te povećao kaznu na šest godina. 

Zajedno sa saoptuženima u ovom slučaju Sanader mora da vrati 15 miliona kuna (nešto više od dva miliona evra). 

Osim Sanadera, koji je bio i predsjednik HDZ-a, u aferi "Planinska" nepravosnažno su bili osuđeni Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. 

Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uslovno, a kazna im je zamijenjena radom za opšte dobro.