Niko nije odgovarao za zločin

Od masakra nad Srbima u Mirlović Polju 26 godina

  • 06.09.2019. 11:30

Danas se navršilo 26 godina od masakra nad sedam srpskih civila u Mirlović Polju, kod Drniša, koji je počinila diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske, a za taj zločni niko nije odgovarao iako su imena egzekutora poznata, podsjeća Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Zbog neefikasne istrage pred hrvatskim pravosuđem, porodice ubijenih Mirlovčana uskoro će pravdu zatražiti pred Evropskim sudom u Strazburu, na osnovu člana dva Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ističe se u saopštenju Veritasa.

Veritas podsjeća da je u vrijeme zločina to područje bilo pod zaštitom tadašnjeg Unprofora, a zbog naivnog očekivanja da će ih pripadnici te međunarodne misije zaštititi u selu su ostali i ubijeni bračni parovi Božica /81/ i Božo /86/ Bibić, Vasilija /67/ i Milan /67/ Bibić, te Marta Šarac /86/, Ljubica /Petra/ Trzin /56/ i Ljubica /Stevana/ Trzin /55/, dok je teže ranjena Marija Trzin /65/.

Istog dana sva tijela su i pokopana na mjesnom groblju bez obdukcije.

Desetak dana kasnije, izvršena je ekshumacija prema nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Kninu, u prisustvu vojnih posmatrača UN i vojnog ljekara britanskog bataljona u sastavu snaga UN, a potom je sudski vještak Željko Karan iz Banjaluke obavio sudskomedicinski pregled tijela i sačinio kompletan nalaz, u koji su uvid imali i predstavnici Unprofora.

Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, u ubistvu Srba iz Mirlović Polje učestvovali su njihove komšije Mirko Kušeta i Ilija Buzov, te Marko Skejo iz sela Ružić.

U novembru 2011. godine Veritas je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine, na njihov zahtjev, dostavio svu raspoloživu dokumentaciju o ovom zločinu, koje je, nakon sprovedenog pretkrivičnog postupka, predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još vodi protiv NN lica.

U Mirlović Polju je 1991. godine živjelo 188 Srba, a danas u tom selu nema nijednog Srbina.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок