Sahrana u nedjelju

Objavljeno gdje će biti sahranjen mitropolit Amfilohije

  • 30.10.2020. 12:59

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, saopšteno je danas iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolit danas će biti preneseno na Cetinje, a sutra će, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9.00 časova biti služena zaupokojena liturgija u Cetinjskom manastiru.

U 13.00 časova predviđen je ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14.00 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.

U Hramu će biti sve do nedjelje, 1. novembra, kada će biti služena Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija kojom će načalstvovati NJegova svetost patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja.

Nakon liturgije biće služeno opijelo i obavljena sahrana.

Po svojoj sopstvenoj želji, blaženopočivši mitropolit Amfilohije biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Iz Episkopskog savjeta navode da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, dok će u danima nakon sahrane svakodnevno biti služena Sveta liturgija i pomeni u hramovima.

Vjerni narod će u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja moći da se pokloni mitropolitovom grobu.

Episkopski savjet očekuje od državnih organa da daju svoj doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova - junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe", navode iz Episkopskog savjeta.

Uz blagoslov Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, u podne su se oglasila zvona na parohijskim i manastirskim hramovima, a tako će biti i nakon večernje službe u hramovima gdje se ona služi ili u 16.00 časova gdje se večernja služba ne služi redovno.

Nakon večernjih službi biće održan pomen, a sveštenici će se obratiti prigodnim besjedama.

Iz Episkopskog savjeta navode da će se i u subotu, na Lučindan, 31. oktobra, oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova u 10.00 i 16.00 časova, te da će nakon večernjih službi biri održan pomen.

U nedjelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena Sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9.00 časova, nakon koje će biti održan pomen mitropolitu Amfilohiju.

Mitropolit Amfilohije upokojio se jutros nakon primanja svete tajne pričešća u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije je u bolnicu primljen 6. oktobra zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog virusa korona.

Iz Episkopskog savjeta SPC navode da se mitropolitovo zdravstveno stanje pogoršalo juče, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da otežano diše uz bol u grudnom košu.

"Odmah su urađene sve analize. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum", navode iz Episkopskog savjeta.

U saopštenju se dodaje da je ta komplikacija na kraju i uzrokovala ovakvim ishodom.

"O upokojenju mitropolita Amfilohija obaviješten je Sveti Arhijerejski Sinod SPC, koji će preduzeti dalje korake po pitanju činjenice da je naša episkopija ostala udova", navode iz Episkopskog savjeta. 

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.