Obilježen Dan sjećanja na Jadovno

  • 19.06.2021.16:27

U Hrvatskoj je danas obilježen Dan sjećanja na Jadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag.

 

Obilježavanje, 12. godinu zaredom, organizovalo je Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U Crkvi Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu služen je parastos Svetim Novomučenicima jadovničkim.

Uz tu crkvu se nalazi masovna grobnica sa ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata, a uz koju je 2018. godine podignut Časni krst.

Poslije toga je služen pomen u memorijalu kod Šaranove jame na Velebitu, a nedaleko od sela Stupačinovo uz jamu Badanj postavljen je i osveštan Časni krst, potvrdio je Srni predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Beograd Momčilo Mirić.

U skladu sa protivepidemijskim mjerama u Hrvatskoj, sabranju je prisustvovao manji broj potomaka i poštovalaca žrtava sa područja Srpske, Srbije i iz regiona.

Skup i molitveno okupljanje na Velebitu obezbjeđivali su pripadnici Policijske stanice Gospić.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namijenjenih uništenju Srba i Jevreja u tadašnjoj NDH.

Za samo 132 dana postojanja u prvom likvidacionom centru NDH Gospić-Jadovno-Pag stradalo je najmanje 38.000 pravoslavnih Srba.