Podgorica

Obavljeno narečenje arhimandrita Metodija za episkopa dioklijskog VIDEO

  • 21.07.2018. 21:18

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej večeras je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici obavio čin svečanog narečenja arhimandrita Metodija /Ostojića/ za episkopa dioklijskog.

Arhimandrit Metodije je pred patrijarhom, episkopima, mnogobrojnim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji ga je na ovogodišnjem redovnom zasjedanju izabrao za episkopa dioklijskog. 

"Budući da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve rasudio da sam dostojan takve službe, blagodarim, primam i ne protivuriječim", rekao je novonarečeni episkop dioklijski Metodije, koji je potom služio večernju službu. 

U molitvenom činu su učestvovali mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi budimski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. 

Učestvovali su i episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, kao i arhimandrit Dimitrije, izabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski. 

Na redovnom proljećnom zasjedanju održanom u Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu od 29. aprila do 10. maja Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Metodija, igumana Cetinjskog manastira, za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog, sa titulom episkop dioklijski. 

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će u Sabornom hramu hristovog Vaskrsenja u Podgorici rukopoložiti arhimandrita Metodija u vikarnog episkopa dioklijskog. 

Arhimandrit Metodije biće rukopoložen u vikarnog episkopa dioklijskog sutra u 8.00 časova za vrijeme liturgije.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок