Republika Sjeverna Makedonija 

Novo ime države upisano na listu Savjeta Evrope

  • 10.03.2019. 13:49

Savjet Evrope zvanično je upisao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pod novim državnim imenom - Republika Sjeverna Makedonija.

Na internet stranici te najstarije panevropske organizacije, čije je sjedište u Strazburu, država je zavedena pod novim zvaničnim imenom i kao takva stavljena na listu zemalja članica prema abecednom redu. Sjeverna Makedonija se sada nalazi između Holandije i Norveške. 

Do promjene imena, kao BJRM, po rasporedu je bila između Švajcarske i Turske. 

Sada je i zastava Sjeverne Makedonije ispred Palate Evrope u Strazburu istaknuta između zastava Holandije i Norveške, prenose makedonski mediji. 

Promjena imena izvršena je i na internet stranici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, dok je delegacija makedonskog Sobranja predstavljena kao delegacija Republike Sjeverne Makedonije. 

Parlamentarna skupština Savjeta Evropa bila je jedina panevropska i međunarodna organizacija koja je na plenarnoj sjednici raspravljala o mogućnosti upotrebe nekadašnjeg ustavnog imena "Republike Makedonije", ali o tome nikada nije bila usvojena odluka. 

Na mapi na kojoj su predstavljene zemlje članice Savjeta Evrope i njihovi glavni gradovi, ime još nije promijenjeno i tamo stoji privremena referenca. 

BJRM je ušla u Savjet Evrope 9. novembra 1995. godine, kao 38. država članica. 

Tokom procedure prijema, Komitet ministara Savjeta Evrope je poslao pozivnicu za ulazak u članstvo, ali u pozivnici nije bilo navedeno ime države.  

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина