Novi vandalski napad na srpsku crkvu u Hrvatskoj: Demolirana porta, ispred ulaza ostavljen izmet

  • 14.06.2021.22:35

U mestu Vrgin most na Kordunu u Hrvatskoj počinjen je novi vandalski napad na crkvu sabora srpskih spasitelja, saopštio je predsjednik Saveza srba iz Regiona Miodrag Linta.

U noći između 13. i 14. juna nepoznati počinioci su ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

U prethodnom periodu crkva je, kako podsjeća Linta, više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja (provaljena vrata i ukraden alat za izgradnju crkve, pronađen ljudski izmet ispred crkve...), saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osjećati bezbjedno na svojim ognjištima, upozorio je Linta.

Linta poziva hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Skandalozno je da nakon 26 godina od završetka rata u Hrvatskoj i dalje dominira mržnja i netrpeljivost prema Srbima i svemu srpskom.

Hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima.

Jasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda.

Navedeni vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije, koja još uvijek ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i na Srpsku pravoslavnu crkvu, dodaje Linta.

Tagovi: