Kaštel Stari kod Splita

Novi srbomrzački ispad u Hrvatskoj: Opet spaljena lutka Milorada Pupovca

  • 05.03.2019. 19:30

Nakon Kaštelana iz Sućurca i Kaštelani iz Kaštela Starog smatraju da je predstavnik Srba u Hrvatskoj glavni krivac za sve loše što im se događa u životu, prenosi Indeks.

"Tužno u kakvom gradu živim", dodao je jedan stanovnik iz Kaštela.

Osim toga, i u Kaštel Starom ponovljen je skeč sa skakanjem maškara odjevenih u vaterpoliste Crvene zvezde u more, što je ruganje na nedavni napad u Splitu.

Dok je lutka Milorada Pupovca gorjela, ljudi su oduševljeno aplaudirali.

Osim Pupovca, u Kaštel Starom spaljena je i lutka sa likom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je imao bokserske rukavice i predstavljao je, kako navodi Indeks, anemičnog boksera.

Prethodno je na tradicionalnom karnevalu, koji je u nedjelju održan u Kaštelima blizu Splita, spaljena lutka sa likom Milorada Pupovca. 

Pupovac razmišlja da SDSS uskrati podršku Plenkoviću 

Lider Samostalne demokratske stranke Srba (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je za hrvatski Medija servis da razmišlja o uskraćivanju podrške vladajućoj koaliciji, koju predvode HDZ i premijer Andrej Plenković.

Pupovac je rekao da je kao Dalmatinac duboko povrijeđen spaljivanjem lutke sa njegovim likom u Kaštelu kraj Splita prošlog vikenda, ocijenivši da je riječ o podsticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući da razmišlja o izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije, Pupovac je rekao da je to bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja.

"Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati", rekao je Pupovac.

Ranije danas, Pupovac se u izjavi za zagrebačku N1 osvrnuo na spaljivanje lutke sa njegovim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, istakavši da je rekao činjenicu da nijedna stranka, ni član vlade nisu reagovali na taj događaj.

"Niko ne treba apriori na prvi pogled da osuđuje da maškare ne smiju da ismijavaju ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije karneval", poručio je Pupovac.

"Spaljivanje lutke – govor mržnje" 

Ukazao je da je bacanje srpskog vaterpoliste u more ranije i sada spaljivanje lutke sa njegovim likom – govor mržnje.

"Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti", naveo je Pupovac koji je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Upitan kakva je njegova odgovornost u svemu kao člana koalicione vlade, Pupovac je rekao da je i ranije na takva pitanja davao odgovore koji nisu zadovoljili.

"Danas ću vam reći – nema odgovora na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik i svi su je prihvatili... Ko ima obraza reći da ustaški pozdrav 'Za dom spremni' nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija", zapitao je Pupovac.

A na pitanje gdje je granica preko koje neće preći, odgovorio je: "Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću preći. Danas vam toliko mogu reći". 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.