Slovenija

Nove mjere u crkvama: Pri ulasku mora se ostaviti kontakt telefon

  • 20.07.2020. 22:05

Vjernici u Sloveniji ubuduće će na ulazu u crkvu prije službe morati ostaviti listić sa svojim telefonskim brojem, bez imena i prezimena ili adrese, piše u novoj crkvenoj preporuci usklađenoj sa zdravstvenim vlastima radi sprečavanja širenja kovida-19.

Mjera stupa na snagu sutra, a biće primjenjivana samo prilikom svečanih misa nedjeljom i praznicima, jer na misama tokom sedmice prisustvuje manje vjernika koje sveštenik obično sve poznaje, navodi se u obavještenju za sveštenike.

Podaci o onima koji su prisustvovali vjerskoj službi moraju se čuvati 30 dana, a u slučaju zaraze ili epidemije trebaju se predati nadležnima kako bi utvrdili kontakte sa zaraženim.

Kutija s listićima na kojima su telefonski brojevi vjernika uništava se nakon 30 dana ako se prije toga ne ustanovi da je u crkvi boravila inficirana osoba.

Ako se broj zaraženih u župi značajno poveća, sveštenik tokom mise mora nositi masku, a krizme su dopuštene samo na otvorenom. Mise na otvorenom za najviše 500 ljudi dopuštaju se ako je osigurano da je među vjernicima propisana fizička distanca, a ako ne, svi moraju nositi maske, dezinfikovati ruke i predati svoje telefonske brojeve, prenose mediji.

Nove mjere i posebne restrikcije uvedene su i za druga vjerska okupljanja, druženja, duhovne vježbe i seminare, a do daljnjega su opozvane i sve dozvole za duhovne seminare i predavanja koja izvode biskupi, redovnice, redovnici i laici iz inostranstva.

Pročitajte još:

Kamion naletio na dječaka, čeka se helikopter za VMA

Narkobos ima svoju vojsku, pogledajte čime raspolaže

Porodila se trudnica zaražena korona virusom, beba preminula

Utopio se haški optuženik Zdravko Mucić, komandant logora Čelebić

Zapalio djevojku zbog ljubomore, a to mu nije prvi slučaj

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм