Hrvatska

Nove epidemiološke mjere do kraja nedjelje

  • 19.11.2020. 19:49

Nove epidemiološke mjere biće donijete do kraja nedjelje, najavio je večeras direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak nakon sastanka Nacionalnog štaba civilne zaštite i predstavnika Vlade.

Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja učesnika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obavezi poslodavaca da organizuju rad od kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti – rekao je Capak.

Dodao je da su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mjere od onih koje su trenutno na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

– Činjenica je da nam brojke stagniraju, ali na visokom nivou. Epidemiološki gledano imamo jednu od najviših stopa incidencije u Evropi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Još pet zemalja ima višu incidenciju od nas, a među njima je i susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na 13. mjestu sa 282 smrti na milion stanovnika – naveo je Capak.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru s izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.

– Ove nedjelje u odnosu na prethodnu rast novooboljelih iznosi 7,7 odsto, dok je prošle nedjelje u odnosu na prethodnu bio 4,4 odsto. To je dvostruki porast čime ne možemo biti zadovoljni – kazao je Capak.

Тагови: