Split

Nisu znali koga sahranjuju: Ukopali babu, a onda im javili da je ona živa

  • 13.05.2020. 21:47

Kako vratiti navodno pokopanu osobu u život? Iva Feisthammel zamijenjena je s drugom ženom u splitskom KBC-u, a epilog ove bizarne greške već je poznat. U njenom grobu u Grudama, pokopana je druga, greškom zamijenjena i preminula žena. Iva je proglašena mrtvom. 

Od rodbine, gospođa Feisthammel ima nećaka Tomislava Zorića, advokata sa zagrebačkom adresom koji nije mogao prisustvovati sahrani u Hercegovini zbog epidemijskih mjera. Nije mogao preći granicu, nije mogao izaći iz Zagreba, nije mogao utvrditi ko je u lijesu. Gotovo mjesec dana nakon pokopa tete, nazvao ga je zamjenik direktora splitske bolnice. A onda ga je nazvao i ministar Beroš. Saopštili su mu što se dogodilo. Teta Iva još je živa, u bolnici je. U njenom grobu greškom leži druga osoba. 

Pokrenuta je istraga u bolnici, poslana je inspekcija iz ministarstva, a u priču se uključila i policija. Čeka se rasplet nevjerojatne zamjene. Dok traju uviđaji na Križinama, pojavio se još jedan problem, i to administrativne prirode. Iva Feisthammel proglašena je mrtvom, čak joj je i osmrtnica objavljena. Kako sada na papiru mrtvu osobu vratiti u život? Kako riješiti dokumente? Kako razriješiti administrativnu zavrzlamu i, konačno, s obzirom na nadaleko poznatu inerciju našeg birokratskog aparata, koliko će biti potrebno da se Ivu vrati među žive?

Odgovor nismo morali tražiti dalje od najbližeg Ivinog rođaka. Tomislav, kako smo već rekli, po struci je advokat i razumije kako takve stvari funkcioniraju. Nije zabrinut.

- To vam je procedura koja se vrlo lako popravi. Srećom, ovo sve nije toliko dugo trajalo i Iva ima svoje osobne dokumente koji joj još nisu poništeni. Nekad je inercija dobra - pojašnjava njen nećak.

A kako se rješava takva nesvakidašnja situacija u slučaju poništenja papira?

- U slučaju da se smrtnim listom poništi lična karta, zdravstvena iskaznica ili putovnica, onda se napravi ispravak greške pa onda ti dokumenti i dalje nastavljaju vrijediti. Kao kad neka osoba nestane na neko vrijeme pa ju se ipak pronađe - govori nam advokat.

Kod slučaja njegove tete nema potrebe za ispravljanjem takvih grešaka, kaže Tomislav.

- Nisu odmah sve poništili. Teta Iva je živa, nema potrebe za ispravcima. Samo će se ukinuti smrtni list te saopštenje iz bolnice šalju matičaru. Takva je procedura. Inače takva papirologija traje duže, čeka se po par mjeseci, posebno u ovakvim uslovima s korona virusom gdje bilježnici nisu radili - kazuje nam Tomislav i skreće pozornost na drugu stranu. 

- Sad samo trebamo pomoći porodici sahranjene žene. Ja ću se danas s njima čuti i pokušati im sve olakšati jer zbog ovog slučaja, nažalost, imam iskustvo prenosa tijela preko granice. Već imamo osobe koje će obaviti tehničku stranu prelaska i nadam se da neće biti komplikacija s ekshumiranjem. Ko će platiti? Onaj ko je skrivio. Bolnica, ministarstvo, ne znam kako će se oni međusobno dogovoriti - rekao nam je Tomislav Zorić, nećak ipak žive Ive Feisthammel.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином