Opozicija u Makedoniji

Ništa od izborne komisije bez formiranja tehničke vlade

  • 15.07.2018. 15:22

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski izjavio je da makedonska opozicija traži da prije izbora članova Državne izborne komisije (DIK) bude donosen zakon o finansiranju stranaka i formirana tehnička vlada.

"Pitanje DIK-a ne smijemo da gledamo kao odvojeno, već kao cjelinu sa reformskim zakonima koje je opozicija usvojila zajedno sa Vladom a koji su značili pozitivnu preporuku za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Mickovski. 

On kaže da je tada dogovoreno donošenje zakona o finansiranju političkih partija i formiranje tehničke vlade 100 dana prije održavanja parlamentarnih izbora. 

Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je da je zahtjev za formirnje tehničke vlade neprihvatljiv za njegovu stranku. 

Blokiranje izbora članova DIK-a utiče na održavanje referenduma na kome bi građani trebalo da se izjasne da li prihvataju ime Republika Sjeverna Makedonija. Prema Zakonu o referendumu, Sobranje treba da raspiše referendum 60 dana prije njegovog održavanja. Odluka o referendumu bi trebalo da bude donesena do kraja avgusta da bi on mogao da bude održan krajem septembra, kako je to i najavio makedonski premijer. 

Vlada u Skoplju suočava se sa još dva problema, a riječ je o neusvajanju zakona o jezicima i zakona o dogovoru sa Grčkom o imenu. Ove zakone Sobranje je usvojilo u dva navrata, ali je predsjednik države Đorđe Ivanov odbio da ih potpiše.