Rasim Ljajić

Niko ne govori kakva je cijena "zamrznutog konflikta" za Kosovo

  • 18.08.2018. 10:23

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocijenio je "nevjerovatnim" da "dobar dio" srpske političke elite zagovarava "zamrznuti konflikt" u rješavanju kosovskog pitanja, ali da ne govori o tome koja bi bila cijena tog konflikta.

Ljajić je rekao da cijena ne može da bude niska, ako se zaustavi sve ono što je Srbija učinila u posljednjih 15 ili 20 godina u pravcu reformi, evropskih integracija, oporavke ekonomije.

On je upitao što poslije tog konflikta, da li će se voditi pregovori, šta će se nuditi ili se misli ponovo ratovati da bi sa vojskom i policijom ušli na Kosovo i Metohiju.

"Ne postoji treći način. To je ogromna cijena", rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, nije problem da se iznesu mišljenja, već je problem kad Srbija ne zna šta hoće.

Ljajić je istakao da je Srbija prvi put izašla sa prijedlozima, ali da niko ne zna šta će na kraju biti.

On je istakao da se do sada nije dogodilo da je značajan dio javnosti, odnosno nevladinog sektora i opozicionih stranaka protiv bilo kakvih pregovora o rješavanju kosovskog pitanja.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže da Srbija sa velikom zabrinutošću prati situaciju sa turskom lirom.

"U kontaktu smo sa mnogim privrednicima koji su pokazali interes za ulaganje u Srbiju. Troškovi rada za njih su sada manji, ova nesigurnost za njih nije dobra i verovatno će razmišljati da možda razmjeste deio proizvoidnje", rekao je Ljajić i dodao da bi interes svih bio da se ova situacija što prije stabilizuje.

Ljajić je ukazao i na evidentan problem sa carinskim plombama, koji postoji samo na granici sa Hrvatskom, te dodao da je ideja da se sastanu nadležne institucije svih zemalja pogođenih ovim hrvatskim.

"Nisu samo srpski prevoznici pogođeni, već i makedonski, bugarski, turski. Jedino što može da se uradi je da se zaobiđe Hrvatska, što opet povećava troškove transporta, ali ne može problem trajno da se reši na taj način već da Hrvatska revidira tu svoju odluku", kaže Ljajić.

 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.