Kolinda Grabar Kitarović

Neprimjereno postupanje Srbije

  • 07.09.2019. 21:19

 Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je povodom zabrane ulaska delegaciji Vojske Srbije u Hrvatsku da je riječ o "pokušajima provokacije i izazivanja incidenata da bi se skrenula pažnja sa teškog unutrašnjeg političkog stanja u Srbiji".

Kitarovićeva je u saopštenju navela da to pokazuju "svu nazadnost i neodgovornost politike Srbije".

Ona je istakla kako očekuje da se Srbija "počne ponašati odgovorno", jer su građani i s jedne i s druge strane siti takvih provokacija, prenose hrvatski mediji.

"Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje druga strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima", ocijenila je Kitarovićeva.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, jutros je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.

Pukovnik Saša Milutinović, vođa delegacije, rekao je da je granična policija Hrvatske bila upoznata sa njihovim dolaskom i da je Ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno kada je riječ o ovoj posjeti. On je dodao da je šokiran ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske.