Miodrag Linta

Nema podrške: U NDH izvršen genocid, ne pokolj

17:42, 27.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da ne podržava odluku Udruženja građana "Jadovno 1941." kojom se zločin genocid nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od strane NDH imenuje kao pokolj.

On je ukazao da termin "pokolj" ne ukazuje na ključnu činjenicu da je postojala jasna namjera ustaškog režima da srpski narod u NDH bude fizički uništen, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

"Pitanje imenovanja masovnog stradanja srpskog naroda u NDH je velika tema koja se ne može riješiti bez ozbiljne i duge diskusije u kojoj bi učestvovale sve relevantne naučne i stručne institucije i ugledni pojedinci iz Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice", naveo je Linta.

Linta se slaže sa mišljenjem Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da imenovanje genocida nad Srbima u NDH pojmom "pokolj" neće doprinijeti internacionalizaciji ove tragične teme i može da ima negativne posledice, a na unutrašnjem planu stvara nejasnoće i nedoumice. 

On vjeruje i da je Udruženje građana "Jadovno 1941." navedenu aktivnost preduzelo sa najboljim namjerama, odnosno da bi se otkrila istina o stradanju Srba. 

Linta smatra da je pojam "genocid" najprikladniji i najprecizniji termin za monstruozno istrebljenje i zatiranje koje je srpski narod doživio u NDH. 

"Svi postupci ustaškog režima nedvosmisleno potvrđuju tezu o postojanju genocidne namjere da se srpski narod u NDH potpuno uništi tako što bi se trećina fizički likvidirala, trećina protjerala, a trećina nasilno prevela u katoličku vjeru i pretopila u Hrvate", naveo je Linta. 

Linta je rekao da su vlasti NDH u ostvarenju uništenja Srba imale veliku podršku Katoličke crkve i drugih institucija hrvatskog društva, podsjećajući da je osnovna karakteristika masovnog zločina nad srpskim narodom u NDH je surovost i sadizam, odnosno korištenje noževa, maljeva i drugog hladnog oružja i uživanje u nepojmljivom mučenju žrtava prije likvidacije.