Oleg Denisov

Nedopustivo donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori

  • 01.10.2018. 11:40

Predsjednik Nevladine organizacije "Društvena zaštita ljudskih prava" Oleg Denisov poručio je na sjednici Savjeta za ljudska prava UN u Ženevi da je nedopustivo da se u Crnoj Gori donese nacrt zakona o slobodi vjeroispovesti koji bi, kako je napomenuo, narušio prava Srpske pravoslavne crkve u ovoj državi.

Denisov je zastupnika specijalnog izvjestioca UN za slobodu vjeroispovesti i vjerovanja informisao o pogoršanju pravnog položaja pravoslavnih opština u Crnoj Gori i predao materijale o kršenju prava vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve. 

Koristeći status savjetnika u Ekonomskom i socijalnom savjetu UN, predstavnici organizacije "Društvena zaštita ljudsKih prava" izrazili su zabrinutost u vezi sa radnjama Carigradskog patrijarha Vartolomeja koji je, protivno kanonskom pravu, postavio svoje egzarhe u Ukrajini. 

Denisov je podsjetio da su te radnje već izazvale zategnutost u vjerskim odnosima u svijetu i upozorio da mogu dovesti do masovnog kršenja prava vjernika i podjele u pravoslavlju. 

"Zbog zaoštravanja situacije u Ukrajini i aktivnosti carigradskog patrijarha, Sveti sinod Ukrajinske pravoslavne crkve je 25. septembra donio hitnu odluku u kojoj je pozvao egzarhe Carigradske patrijaršije da bez odlaganja napuste teritoriju Ukrajine i zabranio sveštenicima Ukrajinske pravoslavne crkve da drže bogosluženja, zajedno sa sveštenicima iz Carigradske patrijaršije", rekao je Denisov. 

Vaseljenska patrijaršija saopštila je ranije da je "u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini imenovala svoje egzarhe u Kijevu".

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина