Mitropolija crnogorsko-primorska

Neće biti litija na Trojičidan

  • 01.06.2020. 18:40

U Crnoj Gori na Trojičindan neće biti litija ulicama gradova, čak ni u onim mjestima gdje se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Reagujući na objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija, iz Mitropolije ističu da će eventualna obnova litija, kao vida crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, biti najavljena posredstvom crkvenih glasila i ove ustanove.

Iz ove mitropolije su istakli da u originalnoj izjavi za medije barskog sveštenika, datoj mediju koji je prvi objavio tu vijest, nema nijedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije, te da je očigledno da je riječ o pogrešnom razumijevanju sveštenikovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koji nije izrekao.

"On je samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Јovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u cijeloj državi", naveli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su ukazali da je iznošenje krsta na Rumiju takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм