Okupljaju istomišljenike

NATO želi da kod Srba da promijeni negativnu sliku, osnivaju "klub 100"

  • 04.06.2018. 10:40

Predstavnici američke Ambasade u Beogradu i NATO-a pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a cilj je da osnuju "klub 100", u koji bi ušli univerzitetski profesori i javne ličnosti, koji bi propagirali napuštanje vojne neutralnosti Srbije, pišu "Večernje novosti".

Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD DŽon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra na Fruškoj gori okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO-a.

U tekstu se napominje da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov nasljednik Džon Radeford.

Suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

List ističe da se ova opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu".

U tekstu se dodaje da je ključna zona pojačanog propagandnog djelovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, "u kojoj obavještajci NATO-a i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu /predsjednika Srpske/ Milorada Dodika s Kremljom".

Navodi se da je u Beogradu prošlog mjeseca boravila Činčila Moli iz Odsjeka za propagandnu djelatnost Evropske komande NATO-a, da je razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može mijenjati.

U tekstu se dodaje da je nju interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om, kao i šta je sve preduzeto na promociji vježbe "Srbija 2018", koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i MUP Srbije.

Otprilike u isto vrijeme, ističu "Novosti", u beogradsklom hotelu "Kraun plaza" održan je sastanak povodom zajedničke vježbe "Srbija 2018" kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbjednosna pitanja Alijanse DŽejms Meki i referent NATO-a za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.

Navodi se da je umjesto same vježbe, glavna tema bio plan promocije Alijanse u Srbiji.

List navodi i da američka Ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO-a, te podsjeća da je sredinom maja u hotelu "Kristal" u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti" u organizaciji Atlantskog savjeta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO-om i SAD.

 

Тагови: