Odgovor na Plenkovićevu odluku

Narodna banka Srbije: Ako Hrvatska stavi Teslu na evro, preduzećemo mjere

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 22.07.2021.16:19

Premijer Andrej Plenković juče je otkrio koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama evra.

"Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu", otkrio je Plenković.

Kaže da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana. "To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan", rekao je.

Narodna banka Srbije najavila reakciju

Ako Hrvatska realizira najavu o stavljanju lika Nikole Tesle kao jednog od simbola na hrvatskoj kovanici evra, Srbija će sigurno poduzeti odgovarajuće mjere, poručili su danas iz Narodne banke Srbije.

"Narodna banka Srbije misli da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", rekli su iz banke za Telegraf.