Amerika

Napadnut crnogorski konzulat

18:44, 03.07.2020.
Izvor: Tanjug
Podgorička Pobjeda objavila je da se u američkom gradu Palm Bič dogodio napad na crnogorski konzulat, a za to sumnjiče tamošnje Srbe.

Tim povodom, osudom se oglasilo crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ministarstva su poručili da Crna Gora i njeni evroatlantski partneri, ne mogu i neće "zatvarati oči pred skupovima koji imaju za cilj destabilizaciju države i njene evropske i evroatlantske perspektive".

Najoštrije osuđujući, kako se navodi, proteste, ugrožavanje bezbjednosti i imovine, kao i zahtjeve za uklanjanje državnih simbola ispred zgrade Počasnog konzulata te države u Vest Palm Biču, iz resora Srđana Darmanovića su saopštili da su "političke poruke, prijetnje i ideje", koje su se navodno tamo čule - "opasna demonstracija fanatizma, nacionalizma, klerikalizma i političkog primitivizma najniže vrste, koji je tokom devedesetih doveo do rata i najtežih zločina".

Podgorička Pobjeda je jutros objavila da je nekoliko osoba, koje su navodno nosile srpska obilježja, napalo sinoć taj konzulat na Floridi i pokušali da skinu crnogorsku zastavu, ali su brzom intervencijom američke policije osujećeni u toj namjeri.

Iz crngorskog MSP navode da je sve to u suprotnosti sa svim suštinskim vrijednostima liberalnih demokratija na kojima su utemeljene i SAD i Evropska unija i Crna Gora.