Podgorica

Napadi na srpske učenike u OŠ "Dragiša Ivanović"

  • 28.06.2019. 09:16

Antisrpska histerija u crnogorskom društvu nije zaobišla ni obrazovne ustanove, pa su u Osnovnoj školi "Dragiša Ivanović" u Podgorici učenici srpske nacionalnosti izloženi verbalnim, kao i fizičkim napadima, ali na to još nisu reagovali ni nastavni kadar, niti uprava škole, kao ni nadležne inspekcije i resorna ministarstva, navodi portal IN4S.

Portal prenosi da je učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu "Čavoglavu", ali niko od nastavnog kadra nije reagovao. 

Narednog dana K.P. je donijela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici Ј.P. 

Iako je nastavnica odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B, učenica K.P. je dan poslije u učionici napala učenike Ј.P, B.I, P.Š. i Ј.Ј, udarajući ih pesnicama i nogama. 

Kada su sutradan u školu došli roditelji napadnutih učenika došlo je do konflikta sa roditeljima K.P, koja nije prestala sa provokacijama i napadima - uslijedio je atak na učenika D.Đ. kojem je zaprijetila riječima: "Vidjećeš ti, Srbine, šta te čeka!". 

Nakon što je reagovala majka učenika D.Đ. i poručila K.P. da joj tako nešto ne pada na pamet, jer će joj biti uzvraćeno, situacija se nakratko smirila, da bi potom uslijedila nova provokacija - K.P. u školu donosi improvizovane letke rukom pisane: "Marš, Srbi, napolje. CG upravljaju Hrvati" i dijeli ih po razredu. 

Na dodjeli svjedočanstava K.P. je u učionicu unijela hrvatsku zastavu, a učenicima D.Đ. i Ј.P. rekla: "Pose… vam se na Vidovdan". 

Ona je, tom prilikom, osim šahovnice, u školu unijela i alkohol. 

Majka učenika D.Đ. rekla je za IN4S da je ovakvo ponašanje za svaku osudu i da je nedopustivo pasivno ponašanje uprave škole i nastavnog kadra. 

"Posljednji je čas da reaguju nadležne inspekcije i resorna ministarstva, dok posljedice ne budu još veće. Stvar je otišla predaleko, posebno što se dešava u OŠ. Konflikti iz društva se prenose na škole, a posebno su ugrožena djeca srpske nacionalnosti", napominje majka ovog učenika. 

Ona je pozvala i Ambasadu Srbije u Podgorici da pomno prati ovaj slučaj. 

Portal IN4S pokušao je da dobije komentar od nadležnih u OŠ "Dragiša Ivanović", ali se nisu javljali na redakciji dostupne telefone. 

Zatražen je i komentar od Ministarstva provjete, ali do objavljivanja ovog teksta odgovora iz resora kojim upravlja Damir Šehović odgovora nije bilo.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)