Miodrag Linta

Napad na vaterpoliste Zvezde predstavlja zločin iz mržnje, a ne huliganstvo

  • 10.02.2019. 11:53

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da brutalni fizički napad na vaterpoliste "Crvene zvezde" u Splitu predstavlja zločin iz mržnje, a ne huliganstvo.

"Žalosno je da hrvatska predsjednik Kolinda Grabar Grabar Kitarović piše neistinu da je riječ o huliganstvu i da su građani Splita stali u odbranu ideala sporta. Sve činjenice jasno govore da je riječ o nacionalnoj netreljivosti i mržnji", naveo je Linta u saopštenju. 

On je dodao da su vaterpoliste "Crvene zvezde" fizički napali "sljedbenici ustaša" samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obilježijima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi. 

Linta ističe da je taj događaj samo jedan od mnogih širom Hrvatske koji uključuju etničku netrpeljivost, slavljenje ustaša i genocidne NDH, upotrebu ustaških simbola i pozdrava, negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava, uvrede, prijetnje, fizičke napade i govor mržnje usmjeren protiv Srba i svega što je srpsko. 

Vlast u Hrvatskoj, kako navodi Linta, ne samo da ne čini ništa da suzbije brojne proustaške manifestacije već svojim postupcima radi na rehabilitaciji ustaša i NDH. 

Linta smatra da, osim formalne osude dijela hrvatske javnosti, počinioci brutalnog fizičkog napada na vaterpoliste "Crvene Zvezde" neće biti uhapšeni i zatvoreni, a kamoli osuđeni za zločin iz mržnje. 

"Aktelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, ne preduzima konkretne aktivnosti da se pronađu nalogodavci i počinioci brojnih govora mržnje i nasilja prema Srbima i oštro kazne u skladu sa odredbama Krivičnog zakona", ističe Linta. 

Linta traži da Evropska komisija preduzme konketne mjere protiv Hrvatske, jer krši temeljne evropske vrijednosti - ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм