Masakr u Mašićkoj Šagovini

Nakon 27 godina nema optuženih za zločin nad Srbima

  • 18.12.2018. 12:04

Sutra se navršava 27 godina od zločina koji su izvršili pripadnici hrvatskih "zengi" i specijalnih snaga nad stanovnicima srpskog sela Mašićka Šagovina na obroncima Psunja, za koji još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" podsjećaju da su 19. decembra 1991. godine rano ujutru, na Nikoljdan, ukupno 363 pripadnika 108. i 121. brigade ZNG-a i specijalci iz grupe "Svileni" izvršili pješadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina kod Novske, koje su branili pripadnici Teritorijalne odbrane /TO/ iz ovoga i susjednih srpskih sela sa oko stotinjak dobrovoljaca iz Srbije. 

U toku borbe za "prokletu utvrdu", kako su Hrvati zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, "zenge" su tokom dana ovladale cijelim mjestom i likvidirale najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika TO iz Mašićke Šagovine. 

Preživjela mještanka Mara Mioković posvjedočila je da su Hrvati ubacili više eksplozivnih naprava u podrum mještanina Rajka Stojčevića, u koji se sakrila zajedno sa većim brojem Srba. 

"Hrvati su nas pozivali da se predamo, a kad to iz straha nismo učinili, u podrum su ubacili više eksplozivnih naprava i tom prilikom su ubijeni Milan Stojičević /30/, Tihomir Milosavljević /20/, Antal Borbelj /53/ i njegova supruga Savka /45/... Kad smo počeli izlaziti iz podruma sa podignutim rukama, ubili su i Predraga Cindrića /23/, Branka Miletića /33/ i još neke pripadnike TO koje nisam poznavala", navela je Miokovićeva. 

Ona je navela da je ispred svoje kuće ubijen i mještanin, 23-godišnji Dragan Milosavljević, a da su, nakon što su po selu pokupili preostale civile, Hrvati ubili i Gospavu Mandić /40/, Milenka Tubića /61/ i njegovu suprugu Mlađenku /61/, Zorku Bakić /45/ i Gligorija Milankovića /59/. 

"To veče su ubili i paralizovanu Anku Milanković /87/ tako što su joj bombu ubacili u kuću. Isto veče u svojoj kući ubijen je i Jovo Savanović /60/...", navela je Mara Mioković. 

"Veritas" je saopštio da je po nalogu hrvatske vojske u Mašićkoj Šagovini pokopano 28 leševa, većina pod svojim imenom, a sakupljali su ih i sahranjivali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala da sahrani i svoja dva sina Tihomira i Dragana. 

Sa ove lokacije do 2013. godine ekshumirano je i predato srpskoj strani svega šest posmrtnih ostataka, koji su zatim identifikovani, a u oktobru još 19 od kojih je do sada identifikovano samo 14. 

Najmanje pet leševa iz ovog zločina, hrvatska strana je predala pripadnicima JNA početkom januara 1992. godine. 

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu izvršena je obdukcija leševa, koji su bili toliko izmasakrirani - rascopane glave, polomljenih udova, odsječenog nosa i jezika, da još nisu identifikovani, već su pod oznakom NN pokopani na beogradskom groblju Lešće, gdje se i sada nalaze. 

Za ostale žrtve još se ne zna ni mjesto ukopa, ističu iz "Veritasa". 

U Mašićkoj Šagovini je po popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 209 stanovnika od kojih 189 Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena. 

Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011. godine, u ovom selu je popisano sedam žitelja - dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti, navodi "Veritas".

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.