Miodrag Linta

Najvažnije nacionalno pitanje su Srbi u regionu

  • 13.04.2019. 10:47

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podržao je inicijativu o sačinjavanju jedinstvenog srpskog bukvara, te ocijenio da Srbija pitanje Srba u osam zemalja regiona treba da definiše kao jedno od najvažnijih nacionalnih i državnih.

"Trebamo kao država da osnujemo jednu posebnu državnu instituciju. To bi trebalo da bude ministarstvo za Srbe u regionu, gdje bi bili zaposleni ozbiljni stručnjaci raznih profila", rekao je Linta za RTS. 

Linta je naveo da bi se to ministarstvo svakodnevno i sistematski trebalo baviti očuvanjem identiteta srpskog naroda u regionu, rješavanjem njegovih brojnih imovinskih, stečenih i drugih prava i rješavanjem niza pitanja koja ih muče. 

"Mi sada, nažalost, nemamo instituciju koja bi se na sistematski način bavila problemima Srba u regionu. Potrebno je ministarstvo i ozbiljan budžet da bismo sačuvali naš narod koji živi na ovom prostoru", rekao je Linta. 

On je rekao da je jedinstveni srpski bukvar dobra inicijativa konferencija srpskih orgnaizacija iz osam zemalja regiona. 

Prema njegovim riječima, činjenica je da je položaj Srba u regionu, a ima ih oko dva miliona, veoma težak, dodajući da je njihov položaj dobar samo u Mađarskoj i Rumuniji, dok je tragičan u FBiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, te težak u Sloveniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. 

"Imamo proces asimilacije i mislim da bi jedistven srpski bukvar bio i jedan od načina očuvanja srpskog nacionalnog identiteta. On bi prije svega bio namijenjen srpskoj djeci", naveo je Linta. 

Linta je podsjetio da postoji puno problema i oko učenja srpske djece na srpskom jeziku i ćirilici. 

"Jedan od načina da napravimo iskorak u očuvanju našeg naroda koji tamo živi vijekovima je jedinstven srpski bukvar", dodao je Linta. 

Komentarišući obilježavanje godišnjice proboja logoraša u "Jasenovcu", Linta, koji je juče prisustvovao tom skupu, rekao je da, sve dok Hrvatska ne odbaci ustaštvo, nije moguće govoriti o dobrim komšijskim odnosima. 

Linta je ukazao da ne postoji politička volja hrvatskih vlasti da se odbaci Nezavisna Država Hrvatska (NDH). 

"Vi imate činjenicu da predstavnici hrvatske vlasti ponekad javno kažu da je Hrvatska nastala antifašizmom, ali čitava politika praksa u Hrvatskoj pokazuje da je NDH temelj današnje Hrvatske", rekao je Linta. 

Prema njegovim riječima, tragična je i činjenica da evropske institucije, Brisel, Berlin i Vašington, ćute na rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj, što nije dobro. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.