Najbolja fotografija u Hrvatskoj - Porfirije u razrušenoj crkvi

  • 05.05.2021. 20:59

Za najbolju fotografiju u Hrvatskoj za 2020. godinu proglašeno je ona na kojoj je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, sadašnji patrijarh srpski Porfirije u razrušenoj srpskoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, nastradaloj u zemljotresu u martu prošle godine.

Povodom Svjetskog dana slobode medija - 3. maja, Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade za najbolja novinarska ostvarenja u 2020. godini, pa je Nagradu "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju dobilo izvanredno ostvarenje Borisa Ščitara, fotografa "Piksela".

Fotografija je nastala 28. marta 2020. godine, šest dana poslije razornog zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

"Prirodne sile, za razliku od ljudskih bića, ne biraju svoje žrtve kako po njihovom socijalnom statusu tako ni po veroispovesti", riječi su Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija napisane u obrazloženju nagrade.

Prema obrazloženju žirija objavljenom na internet stranici Hrvatskog novinarskog društva, foto-reporter agencije "Piksel" Boris Ščitar zašao je u jedan od razrušenih objekata, Crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu i u njoj ovjekovječio "tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako razgleda više od 300 kvadratnih metara oštećenih fresaka".

"Osim što je fotografija snimljena po kompozicijskim i tehničkim pravilima, uz poigravanje dnevnim svjetlom i prirodno stvorenim sjenkama, ona prikazuje velike razmjere nastale štete", navodi se u obrazloženju.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.